Fülöp Menyhért plébános

Észak Angliában, Skóciában és Walesben élő, dolgozó magyarok plébánosa

 

10520581_840180246027299_1406724376201829864_n.jpg 

Szent Miklós ünnepén

Télapó várás

 

a Knottingley St Michael's RC templomban

2014. december 3-án, szerdán délután 5 órától.

(Cim: Hill Top Pontefract - Knottingley WF11 9AQ)

 

a Liverpooli Szent Elizabeth of Hungary RC templomban

2014. december 5-én, pénteken délután 4 órától.

(Cim: Webster Street Litherland Liverpool L21 8JH)

 

a Sheffieldi Mother of God and Saint Wilfrid RC templomban

2014. december 7-én, vasárnap fél 3 órától.

(Cim: Saint Ronan's Road Abbeydale Sheffield S71DX)

 

a Leedsi Holy Family RC templomban

2014. december 7-én, vasárnap fél 6 órától.

(Cim: 12 Green Lane Armley Leeds LS12 1HU)

 

A belépő is és az ajándékok is ingyenesek. Ha a kedves szülők, vendégek szeretnének süteménnyel, üdítővel, teával hozzájárulni szerény ünnepségünkhöz, hálás szívvel megköszönjük.

Menyhért atya


Szent Miklós napja - jön a Télapó
Valamennyiünk legkedvesebb emlékei közé tartozik a Mikulás napja, amire felnőttként is szívesen gondolunk vissza. Ha behunyjuk a szemünket, a visszaidézett képeken mindig hull a hó, este már kihaltak az utcák, az ablakokban pedig kint vannak a gondosan tisztára pucolt cipellők. Ez Mikulás napja…

Honnan származik a Mikulás?

Mindezeket a felejthetetlen élményeket egy ázsiai kisváros, Myra püspökének köszönhetjük. Ő i.sz. 270 táján született Patara városában, amely ma Törökországban, Anatóliában található, de akkoriban a Római birodalomhoz tartozott. Szülei Miklósnak, azaz görögül Nikolaosznak nevezték el, aminek jelentése: a nép vitéze, a győző. Nagybátyja volt a patarai püspök, akinek hatására maga is pap lett. Apja halála után nagy vagyont örökölt, és ekkor történt vele az a különös eset, amelynek nyomán tisztelete az egész világon elterjedt, és aminek emlékét ünnepeljük ma is Mikós napján, december 6-án.

Egy elszegényedett patarai nemesember sehogy sem tudta adósságait kifizetni. Nemcsak három leánya hozományát költötte el, de a betevő falatot sem tudta nekik biztosítani. Elhatározta hát, hogy lányai ártatlanságát áruba bocsátva próbál a nyomorból megmenekülni. Miklós meghallotta ezt, és megfogadta, hogy segít a védteleneken. Egy éjszaka titokban a házukhoz lopózott, és a félig nyitott ablakon egy erszény aranyat dobott be a szobába a legidősebb testvér számára. Ezt még kétszer megismételte, hogy a másik két lány hozománya is összegyűljön. Az apa szerette volna megismerni jótevőjüket, ezért a harmadik éjszaka kileste, ki is a titokzatos adakozó. Miután meglátta, mindenkinek elhíresztelte a nevét.

A szent életű férfiú később is segített a rászorulókon. Ő maga szegényesen, szűkölködve élt, de másokkal mindig bőkezű volt. Különösen a gyermekeket szerette, és úton-útfélen megajándékozta őket. Isten – kegyes életmódjáért – még életében csodatévő hatalommal ruházta fel. A keresztényüldözések alatt őt is elfogták, éheztették, kínozták, de kivégezni nem merték. Fogságából végül kiszabadult, de hamarosan, 327 táján meghalt, Myrában, titokban temették el.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 42
Tegnapi: 79
Heti: 395
Havi: 919
Össz.: 632 213
Oldal: Télapó várás 2014
Fülöp Menyhért plébános - © 2008 - 2018 - fulopmenyhert.hupont.hu